متخصص روان شناسی عمومی در گفت و گو با رکنا مطرح کرد؛
با کرونا مبتلا به کدام بیماری های روانی می شویم ؟ / وسواس فکری اولین بیماری
رکنا: با شیوع بیماری کرونا ممکن است به دلیل ترس و اضطراب ناشی از این بیماری، یکسری اختلالات روانی نیز در تعدادی از افراد جامعه به وجود آید.
دکتر میترا نیک آمال، متخصص روان شناسی عمومی و استاد دانشگاه در مورد احتمال ابتلای بیماری های روانی در شیوع بیماری کرونا به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: باید توجه داشت که در بیماری هایی مثل کرونا که همه گیری جهانی دارند، اولین واکنشی که برای افراد در مواجهه با این بیماری بوجود می آید ترس و اضطراب است. اکثر بیماری های روانی ریشه در ترس و اضطراب دارند، در تعریف ترس می توان گفت ترس اساساً دارای یک ریشه است که از برخی از محرک ها می ترسیم، اضطراب نیز خود به عنوان ترسی مبهم شناخته می شود، مثلاً نمی دانیم چه اتفاقی ممکن است در آینده برای ما رخ بدهد، بنابراین ترس و اضطراب می توانند در روبرو شدن با بیماری های روانی نقش مهمی داشته باشند، اکنون نیز با شیوع کرونا افراد می ترسند که مبتلا به این بیماری نشوند، کرونا باعث مرگ شان نشود و وقتی مردم از رسانه ها می شنوند که کرونا افراد زیادی را به کام مرگ کشانده و یا مشکلات تنفسی زیادی در مبتلایان به کرونا به وجود آورده است نیز استرس زیادی را متحمل می شوند. مردم مدام در مورد آینده نگران هستند و با خود تکرار می کنند که مبادا خود و یا خانواده شان به این بیماری مبتلا شوند. وقتی نگرانی ها و دلشوره ها تکرار شوند به مرور زمان حال انسان خراب می شود، تمرکز انسان کاهش می یابد و در شغل و زندگی روزمره خُلق ما تحت تاثیر قرار می گیرد.
وسواس فکری-عملی در نتیجه ترس از ابتلا به کرونا
نیک آمال ادامه داد: یکی از بیماری هایی که ممکن است در نتیجه فشارهای ناشی از کرونا به آن مبتلا شد، وسواس است که به دو صورت ذهنی و عملی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. فردی که وسواس ذهنی دارد هر لحظه نگران است. باید بار دیگر تاکید کنیم که وسواس ها در نتیجه ترس و اضطراب بوجود می آیند، فکر های زیادی که به صورت مهمان های ناخوانده وارد ذهن ما می شوند و هرچقدر که سعی می کنیم این افکار را خارج کنیم مسلماً تلاش ما برای خروج این افکار سخت تر می شود، در نهایت این افکار وسواس گونه می توانند به صورت مسری، دیگران و اطرافیان فرد مبتلا به وسواس را هم نگران کند. وقتی یک نفر مبتلا به وسواس فکری و عملی می شود، علاوه بر خود فرد، دیگران و اطرفیان فرد مذکور نیز به ستوه می آیند. بعضی اوقات ممکن است وسواس به صورت عملی بروز پیدا کند، چرا که مدام توصیه می شود دست ها را بشوئید، صورتتان را بشوئید، مدام وسایل کار و منزل تان را ضد عفونی کنید، ماسک بزنید و مواردی از این قبیل. بعضی اوقات برای افرادی که زمنیه های اضطرابی بالایی دارند و سطح اضطراب شان بالاست، باعث می شود که تکرارها بیشتر شود، یعنی مدام عمل دست شستن تکرار می شود، ضدعفونی وسایل شخصی تکرار می شود و... اگرچه این اقدامات برای مبارزه با کرونا ضروری است اما در آینده موجب افزایش افکار وسواسی در افراد خواهد شد. امیدواریم بیماری کرونا هرچه سریع تر ریشه کن شده و اختلالات روانی و وسواس های فکری و عملی که به دنبال آن ایجاد می شود نیز نابود شود.
با ادامه یافتن افکار وسواسی، افسردگی در راه است
این استاد دانشگاه در مورد آسیب های روحی و روانی حاصل از کرونا افزود: افرادی که مبتلا به وسواس می شوند ممکن است همیشه در زندان تنهایی خودشان بمانند اما با ادامه یافتن این تنهایی ممکن است اضطراب و ترس، وسواس ایجاد کند و تکرار های زیاد ما را ازخودمان خسته کند، واقعیت این است ما چقدر می توانیم فکر تکراری داشته باشیم؟ ادامه دار شدن این افکار تکراری موجب ایجاد حالت های افسردگی می شود. افراد مبتلا به وسواس و افسردگی همواره افرادی خسته هستند، زیرا تلاش هایشان هیچ وقت به نتیجه نرسیده و گویی آن ها از خودشان هم خسته شدند. افراد افسرده ارتباط شان با بقیه کمتر است و مدام در کنج تنهایی شان به سر می برند، اگر این افراد از تنهایی خود لذت ببرند، دائماً سعی می کنند تنها بمانند و در نتیجه مدام احساس پوچی می کنند و فکر می کنند به اهداف شان نرسیده اند، هرچقدر این احساس تنهایی بیشتر باشد بیشتر به ما ضربه می زند. بنابراین سه عامل وسواس، افسردگی و تنهایی و انزوای اجتماعی در دوران اپیدمی کرونا می تواند سمی باشد.
در قرنطینه کرونایی فعالیت بدنی را دست کم نگیرید
این متخصص روان شناسی عمومی در توصیه به افراد مبتلا به افسردگی و وسواس های فکری و عملی گفت: اکنون باید یکسری خط قرمزها برای خود مشخص کنیم، مثلاً ما می توانیم تعیین کنیم چه مقدار باید به نکات بهداشتی توجه و برای کیفیت و زمان آن حد ومرز مشخص نمائیم. در مورد قرنطینه کرونایی نیز باید توجه داشت که تنهایی در قرنطینه نباید باعث شود تا ما دچار افسردگی شویم، زیرا با امکاناتی چون تماس های صوتی و تصویری دیگر تنهایی معنایی ندارد. من هم اکنون در کلاس های آنلاین خود همان حسی را دارم که در کلاس های حضوری داشتم. از توصیه های دیگر که به افراد در قرنطینه می توان داشته باشیم این است که ورزش های خانگی و فعالیت های بدنی را دست کم نگیرند، وقتی ما ورزش می کنیم هورمون شادی بخش مغز بیشتر ترشح می شود و ما خوشحال تر می شویم. علاوه بر این ها موضوع تغذیه در دوران قرنطینه بسیار حائز اهمیت است، باید سعی کنیم تا می توانیم از سبزیجات و میوه جات تازه استفاده کنیم، از مصرف ادویه جات گرم دوری کنیم تا اضطراب ما را بیشتر نکنند و وزن ما را نیز متعادل باشد. مردم باید سعی کنند در خانه شان برنامه های روزانه داشته باشند، مثلاً خانم ها و آقایان می توانند کارهایی انجام دهند که تا حالا در منزل انجام نداده اند، مثلاً در خانه آشپزی کنند و کیک درست کنند تا اقدامی مثبت انجام داده باشند و از نظر روانی نیز نسبت به افکار و اخبار اضطراب آور فاصله بگیرند. افراد همینطور می توانند کتاب بخوانند تا قوای ذهنی شان نیز تقویت گردد و فعال شود. زمانی که باتری یک موتور تمام می شود، باید شارژ شود و زمانی که باتری و انرژی ذهنی ما تمام می شود نیز با کتاب می توان آن را شارژ کرد، این کتاب فرقی نمی کند چه موضوعی داشته باشد، مهم این است که فقط ذهن ما را فعال کند و به آن نشاط بدهد. در نهایت بار دیگر باید بر لزوم داشتن ارتباط اجتماعی حتی در حد تماس تلفنی تاکید کنیم چرا که تنهایی می تواند آسیب های زیادی در ما ایجاد نماید.
نوجوانان تا می توانند از فضای مجازی فاصله بگیرند
میترا نیک آمال در پایان و در توصیه به نوجوانان گفت: نوجوانان در شرایط فعلی اوضاع بهتری نسبت به افراد میانسال و سالخورده دارند، اما توصیه ای که می توان به این قشر از جامعه داشت این است که سعی کنند از فضای مجازی بیشتر فاصله بگیرند، اکنون تعدادی از جوانان و نوجوانان ما ساعت ها در اتاق شخصی خود با تلفن های همراه در فضای مجازی وقتشان را سپری می کنند و این موضوع تبدیل به مصیبتی در خانواده ها شده است، بهتر است این عزیزان نیز در استفاده از فضای مجازی برای خود محدودیت و خطوط قرمز مشخص کنند. در پایان برای همه اقشار جامعه آرزوی سلامتی و نشاط روز افزون داریم. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
خبرنگار: مهدی برازنده
ارسال نظر