کاهش ازدواج و رشد طلاق، بحران در شهرستان هشترود

هشترود  / به گزارش رکنا، رئیس اداره بهزیستی گفت: از آنجائیکه ازدواج یک عقد و قرارداد با هدف تشکیل خانواده و ادامه زندگی به طور مشترک هست، لذا طرفین ازدواج باید آمادگی و مهارت لازم را برای عقد این قرارداد و انجام عمل زندگی مشترک داشته باشند و این یک امر بدیهی است که طرفین هر قراردادی اگر آگاهی و اطلاعات و‌مهارت لازم را نداشته باشند، در هر صورت متضرر میشوند و قرارداد ازدواج مهمترین و اساسی ترین قرارداد زندگی هر فردی است که موفقیت و شکست در این قرارداد تمام زندگی یک فرد را می تواند تحت الشعاع قرار دهد.

با رشد سریع تکنولوژیها،تغییرات اقتصادی، اجتماعی و ماشینی شدن سریع زندگی در نتیجه تغییر سبک زندگی و هسته ای و کوچک شدن خانواده ها ، رشد تک فرزندی و فرزند سالاری،کاهش ارتباطات خانوادگی و ...که منجر به قطع انتقال دانش و تجارب بین نسلی و ضعف مهارت آموزی جوانان در زمینه روابط اجتماعی ، تشکیل خانواده و زندگی مشترک شده است.

کریمی متذکر شد: از طرف دیگر سیستم آموزشی ما برنامه ریزی مدون و مشخصی برای آموزش مهارتهای زندگی و اجتماعی _ ارتباطی ندارد و والدین بر آموزش های رسمی مدرسه ای و رقابت های کنکوری و قبولی دانشگاه تمرکز کرده و از آموزش و آمادگی فرزندان خود برای تشکیل خانواده غفلت کرده اند، همه این عوامل دست به دست هم داده، نسلی را تربیت کرده است که آمادگی و مهارت لازم برای تشکیل خانواده و همسرداری و فرزندپروری را نداشته باشند.

رئیس اداره بهزیستی هشترود یاد آوری نمود: به همین خاطر با کاهش ازدواج و رشد رزوافزون طلاق مواجهیم که رفته رفته به بحران اجتماعی - فرهنگی تبدیل میشود و جامعه از این مسئله آسیب خواهد دید.

رسیدن به ثبات عاطفی لازمه ازدواج موفق است و بررسی های ما نشان میدهد، اکثر افرادی که در سالها و‌ماههای اول زندگی اقدام به جدایی و طلاق می‌کنند،هنوز به ثبات عاطفی نرسیده و قادر به مدیریت هیجانات و احساسات خود نیستند.

کریمی بیان نمود: آموزش پیش از ازدواج یکی از مهارت های زندگی است که تمام جوانان قبل از ازدواج باید این آموزشها را گذرانده و مهارت پیدا کنند تا با کنترل هیجان و احساسات خود،مراحل : انتخاب، آشنایی، عقد و دوران نامزدی را عاقلانه و منطقی طی کنند و از همه مهتر به خودآگاهی نسبی برسند تا به نقاط ضعف ها و قوت های شخصیتی و ارتباطی خود آگاهی پیدا کنند.

رئیس اداره بهزیستی هشترود آموزش های قبل از ازدواج را واجب دانست وگفت: آموزش های پیش از ازدواج توسط سازمان ورزش و جوانان، سازمان بهزیستی ارائه میشود ولی به نظر من کافی نیست و اعتبارات و امکانات این دو نهاد دولتی برای آموزش کلیه جوانان کفاف نمیکند و در این خصوص نیاز به تغییر نگرش جامعه و ضروری دانستن این آموزش ها از طرف والدین و تشکیل سازمان های مردم نهاد و حمایت شورای اسلامی شهر و

شهرداری ها و همکاری آموزش و پرورش و سایر نهادی مرتبط هست و تا زمانیکه جوانان آمادگی و مهارت لازم را برای ازدواج و تشکیل خانواده پیدا نکنند ، روند افزایش طلاق و عدم موفقیت در تشکیل خانواده های موفق و سالم همچنان ادامه خواهد داشت.

وی در ادامه افزود:بررسی طلاق های چند سال اخیر نشان میدهد، مهریه و میزان آن نقشی در تضمین موفقیت و امنیت زندگی مشترک ندارد و حتی وضعیت اقتصادی، مدرک تحصیلی ، رتبه و جایگاه شغلی افراد و خانواده های آنها نیز کمک چندانی به استحکام و ثبات عاطفی زندگی افراد نمی کند و ما به ندرت دیده ایم که فردی به دلیل بیکاری یا نداری همسرش اقدام به جدایی و طلاق بکند...

کریمی تصریح کرد: آنچه که موفقیت، قوام و دوام زندگی مشترک را تضمین می کند،در وهله اول به ثبات رسیدن عاطفی و اجتماعی طرفین و انتخاب و ازدواج درست با عشق و علاقه است و اینکه قبل از ازدواج به فهم درست و هدفمندانه از زندگی رسیده باشند.

رئیس اداره بهزیستی هشترود بابیان اینکه اکثر جوانان آمادگی لازم برای ازدواج را ندارند نیز گفت: جوانان امروزی آمادگی لازم را برای تشکیل خانواده و زندگی مشترک ندارند و به دلیل نداشتن مهارت های لازم و ندیدن آموزش های قبل از ازدواج در مسیر زندگی مشترک کم آورده و قدرت حل مسائل و صبوری برای پشت سر گذاردن مشکلات زندگی را ندارند و با مواجهه با کوچکترین مشکل ، به جای صبوری و حل مشکل، طلاق را بهترین و راحت ترین راه برای رهایی از مشکلات انتخاب میکنند.

لذا والدین قبل از ازدواج فرزندانشان باید به پاسخ چند سوال فکر کنند؟

آیا دختر و پسر من آمادگی لازم را برای جدایی از والدین خود دارد؟

آیا دختر من، توانایی و مهارت تدبیر منزل و همسرداری را آموخته ؟

آیا پسر و دختر من می تواند، همسرداری کرده و یک خانواده را مدیریت کند؟

آیا این دو قدرت حل مسایل و مشکلات زندگی مشترک را دارند؟

آیا تاکنون در این‌موارد آموزشهای لازم را دیده اند؟

ما به عنوان والدین چه آموزشهایی برای ورود به زندگی مشترک به فرزندان خود داده ایم؟ یکی از عوامل موفقیت در ازدواج و زندگی مشترک، میزان شباهت ها و اشتراکاتی است که افراد باهم دارند و هرچه قدر دونفر علایق، تحصیلات، طبقه اقتصادی، افکار و عقاید مذهبی و گرایشات اجتماعی - فرهنگی مشترک داشته باشند، در زندگی مشترک نسبت به هم احساس نزدیکی کرده و راحت تر همدیگر را درک و به تفاهم میرسند، لذا جوانان باید به این مسئله اهمیت دهند و با فردی ازدواج کنند که بیشترین شباهت و اشتراک را با او دارد ، برای مثال یک فرد درونگرا و منزوی نمیتواند با یک فردی که شخصیت برونگرا و اجتماعی دارد زندگی موفق و شادی را تجربه کند...

شناخت و آشنایی های قبل از ازدواج در جامعه فعلی یکی از ضروریات ازدواج است، در جامعه پیچیده امروز که درب های خانواده ها و فامیل به روی هم بسته، ارتباطات بین خانوادگی و دوستی های خانوادگی کم شده، همسایگی و آشنایی که منجر به شناخت شخصیت واقعی افراد میشد، رنگ باخته است، نمیتوان به راحتی نسبت به روحیه و شخصیت افراد شناخت پیدا کرد... لذا ضروری است، جوانان بدور از هیجانات کاذب و احساسات زودگذر با نظارت والدین ، بایکدیگر آشنا شده و به صورت هدفمند و با طرح سوالات اساسی نسبت به هم شناخت بیشتری پیدا کنند و از عشق های مجازی و خیابانی که افراد همیشه شخصیت واقعی خودرا پنهان میکنند، بپرهیزند.

رئیس اداره بهزیستی در جواب سؤال خبرنگار رکنا در مورد علت افزایش طلاق نیز گفت: یکی از معضلات و دلایل افزایش طلاق در شهرستان ما کودک همسری است، متاسفانه استان ما رتبه چهارم کشور و رتبه شهرستان ما در رده های بالای جدول کودک همسری است و طلاق در بین این افراد که در سن پایین ازدواج میکنند، بسیار فراوان دیده می شود.

کریمی به خانواده ها وپدر ومادر ها توصیه کرد : والدین باید به این مسئله دقت داشته باشند که کودک باید دوران کودکی خودرا طی کند و در کنار هم سن و سالان خود کودکی کند تا به مرحله بلوغ و نوجوانی و جوانی برسد و تا وقتی این مراحل را به طور طبیعی طی نکند و در سن کودکی وارد فضایی بشود که مختص جوانان و بزرگسالان است، قادر به مدیریت شرایط جدید و سازگاری با آن جو نشده و به طلاق عاطفی یا به جدایی واقعی منتهی خواهدشد.

والدین توجه داشته باشند که طلاق عاطفی بسیار بدتر و سخت تر از جدایی است. در جدایی احتمال موفقیت و ایجاد شرایط جدید هست ولی در طلاق عاطفی، افسردگی و شکست های مکرر عاطفی،تحقیر و تحمل شرایطی که دلخواه نیست، زندگی یک فرد را تا لحظه مرگ تلخ و ناشاد خواهد کرد، لذا علاوه بر سن تقویمی یک جوان ، سن پختگی و توانایی مدیریت خانواده مهمتر است و بهترین زمان برای ازدواج سنی است که یک دختر و پسر به ثبات عاطفی رسیده و بتوانند نقش زنانگی و مردانگی خودرا به نحو احسن ایفا کنند و توانایی اداره یک زندگی مشترک را داشته باشند و والدین با شناختی که از فرزندان خود دارند بهترین افراد برای تشخیص این سن می باشند، البته به شرطی که خود والدین ازدواج فرزندان خودرا ابزاری برای رسیدن به اهداف و آرزوی های خود قرار ندهند.

کریمی دلائل دیگر طلاق را دخالتهای پدران ومادران در زندگی فرزندان عنوان نمود وافزود: از دلایل دیگر افزایش طلاق در شهرستان، دخالتهای والدین به ویژه مادران می باشد. مادران در اغلب موارد، فرصت استقلال طلبی و ابراز وجود را به فرزندان خود نمیدهند و با دخالتهای مستمر خود، زندگی را به کام فرزندان خود تلخ میکنند.

وی دلیل این امر را چنین بازگو‌کرد: دلیل این امر، تک فرزندی و نگاه کالایی به کودکان و حس مالکانه والدین نسبت به کودکان خود می باشد. هر کودکی پا به عرصه حیات می گذارد، باید روزی به استقلال و فردیت برسد تا بتواند خودش روزی پدر یا مادر بشود.والدین برای موفقیت آینده آنها، نباید نسبت به فرزندان خود حس مالکانه و آمرانه داشته و دایم در کنترل آنها بکوشند.بارها مشاهده کرده ایم که مادران حتی در زمان مشاوره پیش از طلاق هم به فرزندان خود اجازه صحبت نمیدهند و این مادران از اول ازدواج تا آخر طلاق خود تصمیم گیرنده و تعیین کننده هستند و فرزندان این مادران همیشه کودک مانده و شانسی برای زندگی موفق نخواهند داشت

وی در آخر توصیه ای به خانواده داشت وآن این بود:در آخر توصیه میکنم والدین عزیز، در کنار اهمیتی که به درس ،مدرسه وآینده تحصیلی ، شغلی و جایگاه اجتماعی فرزندان خود می دهند به زندگی مشترک آنها و اینکه چه مهارتهایی لازم است تا این جوانان در آینده، ازدواج و زندگی سالم و موفقی داشته باشند، توجه داشته و آموزش های لازم را خودشان و یا ازطریق نهادهای متولی این امر به فرزندان خود بدهند و جوانان خود را در اسم نویسی و شرکت در کلاسهای آموزش مهارت‌های زندگی و آموزش های قبل از ازدواج تشویق کنند.

از دخالت های بی جهت پرهیز کرده و فرصت استقلال و آزمون و خطا را به فرزندان خود بدهند تا این جوانان مسیر ثبات عاطفی - اجتماعی و پختگی را طی کنند.

تعجیل و تاخیر در ازدواج هر دو منجر به مشکلات و مسائلی خواهد شد که زندگی را به کام یکدیگر تلخ خواهد کرد.

در پایان توصیه میکنم، جوانان عزیز،قبل از انتخاب و ازدواج در کلاسهای آموزش پیش از ازدواج شرکت کنند و مهارتهای لازم را برای طی کردن مسیر انتخاب، نامزدی و عقد و ازدواج و شروع زندگی مشترک را کسب نمایند. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.