نشانه هشدار دهنده اختلال روانی در روزهای کرونا چیست؟
رکنا: عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان این که علل افسردگی معمولا ناشناخته است، گفت: افسردگی به عوامل متعدد روانشناختی، زیستی و مغزی وابسته است و بطورکلی افرادی که دچار خلق تنگ شده اند، اگر سابقه اختلالات روحی و روانی ندارند و صرفا از بحران های پاندمی رنج می برند با تیتر اختلال سازگاری، مواجه هستند که این موارد خیلی به درمان های تخصصی و مداخله ای نیاز ندارد.
کرونا / دکتر مریم بختیاری عضو هیئت علمی دانشگاه اظهار کرد: ترس از کرونا، ترس درستی است چرا که این مسله یک پاندمی خطرناک بوده و رعایت پروتکل های بهداشتی و توصیه ها، وسواس و یا اختلال روانی محسوب نمی شود چرا که ماهیت کنترل این ویروس احتیاط ورعایت بهداشت است.
به گزارش رکنا، عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان این که کرونا درمان و یا واکسن مشخصی ندارد تاکید کرد: این موضوع به میزان قابل توجهی ترس و دلهره در افراد ایجاد کرده است.
وی با اشاره به مستعد بودن روان برخی از افراد نسبت به اختلالاتی نظیر وسواس و یا افسردگی گفت: علائم وسواس در این دسته از افراد زمانی که با بحران کرونا همزمان می شود، بیش از دیگران است به شکلی که نیاز به درمان های مداخله ای تخصصی تر دارند.
از زنگ هشدارهای بروز رفتارهای وسواس گونه غافل نشوید
دکتر بختیاری توضیح داد: به طور مثال فردی که از منزل خارج شده و علیرغم اطمینان از پاکیزه بودن فضای خانه و یا افراد در منزل همچنان در حال گندزدایی و ضدعفونی سطوح مختلف است یا در خانه هم از دستکش و ماسک استفاده می کند در حالیکه فرد بیماری و دارای علامتی در منزل نیست زنگ هشداری برای ایجاد رفتارهای وسواس گونه دارد.
این متخصص روانشناسی بالینی تاکید کرد: در مواردی که برخی از افراد حتی پیش از بروز کرونا نیز پیش زمینه ها و یا زمینه هایی از اختلال افسردگی و یا وسواس داشته اند نیز باید همچنان درمان های دارویی و یا روان درمانی را ادامه دهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه، ترس از ابتلا به بیماری و یا اضطراب از سلامت را یکی از بحران های روانی پاندمی ها دانست و توضیح داد: حوزه بهداشت کشور می تواند ضمن اطلاع رسانی به موقع در راستای آگاهی بخشی و افزایش سطح سواد سلامت جامعه اثر گذار باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه نسبت به ارائه پیام های متضاد از سوی مسئولان بهداشتی و درمانی به مردم هشدار داد و گفت: باید وحدت رویه ای در نحوه اطلاع رسانی از سوی دولت ها وجود داشته باشد تا بتوان توصیه های مختصر، مفید و معجز به مردم ارائه کرد.
دکتر بختیاری تاکیدکرد: سیستم بهداشتی باید صراحت بیشتری در ارائه مطالب علمی را در دستور کار خود قرار دهد.
مشکلات سازگاری در بحران ها در بیشتر موارد نیاز به درمان مداخله ای ندارد
وی درباره افسردگی در دوران کرونا نیز توضیح داد: مشکلاتی که در پی قرنطینه های کرونایی و اعمال محدودیت ها ایجاد می شود اصطلاحا مشکلات سازگاری می گویند چرا که واکنشی است که در پی ایجاد مشکل و یا مسله ای ایجاد می شود.
وی با بیان این که علل افسردگی معمولا ناشناخته است تاکیدکرد: افسردگی به عوامل متعدد روانشناختی، زیستی و مغزی وابسته است. بطورکلی بنظر می رسد افرادی که در حال حاضر دچار خلق تنگ و غمگین هستند اگر سابقه اختلالات روحی و روانی نداشته باشند و دوره هایی از بیماری را تجربه نکرده اند و فقط بعد از پاندمی و بحران های آن رنج می برند با تیتر اختلال سازگاری، خلقی و یا اضطراب مواجه هستند که این موارد خیلی به درمان های تخصصی نیاز ندارد.
وی ادامه داد: چنانچه مجموعه ای از ناکامی ها به نشانه ها و علائم افسردگی مبدل شود، نیازمند مداخلات پزشکی است.
این روانشناس بالینی دانشگاه یادآور شد: بیشترین نکته ای که عموم مردم در دوران پاندمی کرونا با آن روبرو هستند، اختلال سازگاری یا خلق افسرده است به این معنی که نسبت به یک تغییر سخت در زندگی واکنشی به یک مسئله و بحران از خود نشان می دهند.
وی تغییر دیدگاه و استفاده از پتانسیل هایی نظیر بهره مندی از فضای مجازی برای ارتباط با اطرافیان را یکی از راههای کاهش بار مشکلات خلقی دانست و ادامه داد: افراد می توانند مسائلی را وارد زندگی خود کنند که دچار خلق افسرده نشوند.
افسردگی در اولین فرصت باید درمان شود
دکتر بختیاری با بیان این که تجربه دوهفته ای تنگی خلق و غمگینی بدون علت در تعریف افسردگی می گنجد تاکیدکرد: هر فردی که احساس افسردگی دارد یا نمی تواند فعالیتهای گذشته و معمول را انجام دهد بطوریکه عملکرد وی در زندگی شخصی و حرفه ای مختل شده واین موضوع به تایید پزشک هم رسیده باید هر چه سریعتر مداخلات درمانی را انجام دهد.
وی ادامه داد: در سریعترین زمان مداخلات پزشکی برای درمان افراد دچار بیماری افسردگی و یا وسواس باید انجام شود چرا که پاسخ به این درمان ها اثربخش تر خواهد بود. وی استفاده از بستر فضای مجازی برای ارتباط با روانشناسان و روانپزشکان را راه حل مناسبی برای کاهش تردد در سطح شهر در دوران شیوع ویروس کووید ۱۹ ذکر کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید کرد: خدمات منحصربفردی در حوزه آنلاین وجود دارد و افراد می توانند این خدمات را در بالاترین سطح دریافت کنند.
وی گفت: با انجام برخی مولفه ها و تکنیک ها و با تشخیص و نظر پزشک می توان اختلال سازگاری را درمان کرد.
وی با اشاره به این که یکی از بیشترین مشکلاتی که کودکان در بحران کرونا دچار آن شده اند مشکلات جسمی است توضیح داد: ممکن است کودکان در ابعاد رشدی حوزه های مختلفی نظیر بعد شناختی، جسمی، عاطفی، هیجانی و اجتماعی دچار چالش هایی شوند چرا که ماهیت قرنطینه و بحران کرونا می تواند مشکلاتی را در ابعاد مختلف شناختی ایجادمی کند.
وی با بیان این که بدنبال تعطیل شدن مدارس و کاهش تعاملات کودکان با همسالانشان ممکن است کودکان در این زمینه با مشکلاتی روبرو شوند توضیح داد: به دلیل محدود بودن تعامل در کلاس های آنلاین ممکن است در دراز مدت کودکان با مشکلاتی در ابعاد اجتماعی نیز روبرو شوند.
وی مشکلات خلقی کودکان در کلان شهرهای بزرگی نظیر تهران را با توجه به ماهیت زندگی های آپارتمان نشینی دوچندان دانست.
ضروت همدلی، حمایت عاطفی و گفت و گو با کودکان بیش از پیش احساس می شود
این متخصص روانشناسی بالینی گفت: بطور کلی کودکان در مواجه با رویدادهایی همانند تعطیلی مدارس و لغو برنامه ها و دوری از دوستان بیش از گذشته به حمایت های عاطفی نیز دارند بنابراین باید والدین وقت بیشتری برای بازی، تعامل و گفت و گو با کودکان اختصاص دهند.
دکتر بختیاری تاکید کرد: بزرگترها باید این واقعیت را که ممکن است کودکان به دلیل شرایط قرنطینه و ترس و استرس از بیماری، عصبی و نگران باشند را درک کنند و با کودکان همدلی داشته باشند.
وی پیروی و حفظ یک برنامه منظم روزانه را یکی دیگر از راهکارهای ایجاد احساس آرامش در کودکان ذکرکرد و گفت: حتما باید زمان هایی را دور از تکنولوژی با این رویکرد که اختصاص این زمان به چه میزان دارای اهمیت است در نظر داشته باشید.
دکتر بختیاری مشارکت دادن کودکان در کارها را یکی دیگر از ابزارهای ایجاد احساس آرامش و امینیت خاطر در کودکان ذکر کرد و افزود: در شرایطس که کودکان از زندگی عادی و روزمره خود به دور هستند سعی کنید شرایط با همدلی و حمایت سعی کنید تحمل شرایط را عادی تر کنید.
آشپزی و انجام بازیهای خانوادگی از دیگر مواردی بود که این عضو هیئت علمی دانشگاه به آن اشاره کرد و گفت: به طور کلی نوجوانان را محدود نکنید ولی در عین حال دسترسی بی وقفه به صفحات فضای مجازی و رسانه های اجتماعی هم ایده چندان خوبی بنظر نمی رسد بنابراین سعی کنید ضمن تعامل بیشتر شرایط را مدیریت کنید.
ارسال نظر