تنها 8 درصد پسماند در کشور بازیافت می شود / 85 درصد دفن زباله در کشور غیربهداشتی است

رومینا قاسمی مهندسی بهداشت محیط در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره این مسئله که در شمال کشور شاهد آلودگی دائم جنگل ها به دلیل دفن زباله ها در کوه ها و مراتع هستیم بیان کرد: تغییر سبک زندگی و الگوی مصرف کمیت و کیفیت پسماندهای تولیدی در طول سال های اخیر دچار تغییرات و دگرگونی های زیادی شده است لذا خود این امر باعث ایجاد یک تهدید اساسی برای بهداشت عمومی، تخریب محیط زیست و ایجاد یک بحران های اساسی تر می‌شود.

انسان های اولیه نیز با پسماند درگیر بودند

وی ادامه داد: از گذشته های دور موضوع و چالش های پسماند وجود داشته است بر اساس تحقیقات به دست آمده انسان های اولیه نیز با یک سری چالش روبرو بوده اند.

دفن پسماند در زمین تنها راه دفع زباله در ایران

قاسمی با بیان اینکه روش های مختلفی برای مدیریت و پردازش پسماند وجود دارد تصریح کرد: این راه ها عبارتند از استفاده مجدد، بازیافت، پردازش، سوزاندن پسماند و دفن پسماند در لندفیل ها که با توجه به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی پسماند تولیدی در ایران به دلیل وجود رطوبت پسماند سوزاندن آن اقتصادی نیست و میتوان گفت دفن پسماند در زمین تنها راه دفع در ایران است.

تنها 8 درصد پسماند در کشور بازیافت می شود

این کارشناس افزود: بر اساس آمار های غیر رسمی منتشره تا سال ۱۳۷۴، ۸۵ درصد شهر ها از روش تلنبار یا سوزاندن پسماند استفاده میکردند کمااینکه در کشور ما هم اکنون تنها ۸ درصد پسماند شهری بازیافت، کمپوست یا مورد استفاده مجدد قرار میگیرد و ۹۲ درصد پسماند ها دفن میشوند.

تنها 15 درصد دفن اصولی و بهداشتی صورت می گیرد

او با گفتن این مسئله که تنها حدود ۱۵ درصد دفن اصولی و بهداشتی پسماند صورت می گیرد و ما بقی به شکل غیر بهداشتی و تلنبار دفن میشوند تصریح کرد: قوانین زیادی در اینباره وضع شده اما متاسفانه بعد از گذشت چند سال از وضع این قوانین هنوز پیشرفت محسوسی در این زمینه حاصل نشده است. از این مورد قوانین و مواد میتوان به الحاقیه تبصره چهار بند دو ماده ۵۵ قانون شهرداری مصوب سال ۱۳۳۴ اشاره کرد که شهرداری موظف است محل های مخصوصی برای تخلیه پسماند و نخاله و فضولات ساختمانی تعیین و ضمن انتشار آگهی به اطلاع عموم برسانند.

قاسمی خاطرنشان کرد: در شهرهای ساحلی اجازه دفن زباله در زمین ممنوع است اما متاسفانه کوه های عظیم زباله را در شمال کشور می بینیم یعنی 471 هکتار اراضی جنگل های شمال به دلیل دپوی زباله در خطر قرار گرفته و شیرابه زیادی از این زباله ها ایجاد می شود که آسیب های زیست محیطی زیادی به دنبال دارد.

او ادامه داد: اگر شیرابه ها به سفره های زیر زمینی ورود پیدا کند تسویه آب را برای اپراتورها مشکل ساز می کند و حتی بیماری های ناشی از نیتراب آب را برای خردسالان به وجود می آورد.

این فعال محیط زیست با بیان اینکه نیاز است تا دفن بهداشتی صورت بگیرد گفت: در منطقه لوندبیل تلنبار زباله ها را چند سال قبل داشتیم که مشکلات زیست محیطی را برای حیوانات به وجود آورد و حتی رسانه ای هم شد.

قاسمی  در پایان با بیان اینکه هیچ آماری مبنی بر اینکه کجا دفن بهداشتی صورت می گیرد اذعان کرد: نیاز است تا قوانین سختگیرانه ای مد نظر قرار بگیرد تا ما شاهد مشکلات محیط زیستی در آینده نباشیم.

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.