اولین هیات منصفه جرایم سیاسی آغاز به کار کرد / از نظارت‌های غیرقضایی و صنفی بر مطبوعات استقبال می‌کنیم

به نقل از اداره کل روابط عمومی قوه قضاییه، غلامحسین اسماعیلی رئیس کل دادگستری استان تهران در مراسم تحلیف اعضای جدید هیات منصفه مطبوعات و اولین هیات منصفه جرایم سیاسی استان تهران، نظام جمهوری اسلامی را یکی از نعمات خداوند برای مردم کشورمان توصیف کرد و با بیان اینکه فقه مبین با حفظ مبانی شرعی، پویایی خود را در حوزه‌های مختلف متناسب با شرایط و اقتضائات زمانی، مکانی و موضوعی حفظ کرده است، گفت: فعالیت هیات منصفه جرایم سیاسی و مطبوعاتی در کشورمان، بهترین دلیل بر صدق این مدعاست که نظام اسلامی، عدالت اسلامی و قضای اسلامی با حفظ چارچوب‌های شرعی، بیشترین اهتمام را نسبت به در نظر گرفتن مقتضیات زمانی و مکانی و الزامات جهان امروز دارد.

وی با تبریک به اعضای جدید هیات منصفه و با قدردانی از تلاش‌های اعضای این هیات در طول دوران فعالیتش و در ادوار مختلف، یاد و خاطره مرحوم حبیب‌الله عسگراولادی به عنوان یکی از پیشکسوتان هیات منصفه مطبوعات را گرامی داشت و تصریح کرد: به فرمود: ه امیر مومنان حضرت علی (ع)، خداوند، عدالت را مایه حیات جامعه بشریت و پاک‌کننده جامعه از حق‌کشی‌ها و گناهان و زمینه‌ساز فراگیر شدن اسلام در جهان قرار داده است.

رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به همزمانی مراسم تحلیف اعضای هیات منصفه با برگزاری نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها اظهار کرد: این تقارن، ناشی از تکلیف قانونی برای تشکیل هیات منصفه در مهرماه است که اعضای این هیات در مهرماه انتخاب شده‌اند و امروز طبق قانون Law با رسمیت یافتن اولین جلسه رسیدگی پس از تشکیل هیات، سوگند یاد می‌کنند.

اسماعیلی با بیان اینکه سعادت مردم و فراگیر شدن دین مبین اسلام در جهان در گرو حکمفرمایی عدالت و دادگستری در جامعه است و بدون برپایی یک نظام قضایی عادلانه، امکان دستیابی به اهداف بزرگ فراهم نخواهد شد، خاطرنشان کرد: ما تمام تلاش خود را معطوف به پاسداری از دستاورد‌های اسلام و انقلاب و همچنین احقاق حقوق شهروندان کرده‌ایم و در این مسیر از هیچ کوششی دریغ نکرده و نخواهیم کرد.

وی با اشاره به تاریخ ۱۷۰ ساله مطبوعات در ایران، روند فعالیت مطبوعات در کشور به‌ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی را روندی رو به رشد و بالنده توصیف کرد و افزود: تاثیرگذاری رسانه و مطبوعات در جهان امروز به‌ویژه با توسعه فضای مجازی، غیرقابل انکار است و خود اصحاب رسانه باید به نقش مهم و تاثیرگذار خود بسیار توجه کنند.

رئیس شورای قضایی استان تهران، صداقت در انتشار اخبار و توجه به «صدق الحدیث»، انتشار تحلیل‌ها و تفاسیر روشنگرانه و صحیح و دشمن‌شناسی و افشای توطئه‌های دشمن برای مردم را از مهم‌ترین انتظارات از جامعه رسانه‌ای کشور دانست و با تاکید بر ضرورت توجه هر چه بیشتر مطبوعات به مردم و باور‌های دینی آنان به عنوان دو مولفه مهم اقتدار و پیروزی کشور در همه برهه‌ها تصریح کرد: تقویت عزت ملی و غیرت دینی توسط مطبوعات، امر بسیار مهمی است. البته مردم ما بسیار آگاه و بصیر هستند، اما اگر خدای ناکرده، جامعه رسانه‌ای و مطبوعاتی از دشمن، دشمنی‌ها و ترفند‌های آن‌ها غفلت کنند، ممکن است این غفلت بر جامعه نیز اثرگذار باشد.

اسماعیلی با اشاره به رسالت‌های حرفه‌ای اصحاب رسانه طبق قوانین و مقررات، میزان پرونده‌ها، جرایم و تخلفات مطبوعاتی را نسبت به آمار بالای نشریات و رسانه‌ها در کشور، پایین دانست و در عین حال گفت: در صدر بودن برخی جرایم مطبوعاتی نظیر نشر اکاذیب یا افترا، زیبنده جامعه رسانه‌ای کشور نیست و باید هر چه بیشتر در جهت کاهش این قبیل جرایم، اقدامات اساسی صورت گیرد.

وی همچنین تاکید کرد: ما به عنوان دستگاه قضایی از نظارت‌های غیرقضایی و صنفی جامعه رسانه‌ای و مطبوعاتی برای ارتقای کیفیت و کاهش تخلفات استقبال می‌کنیم و معتقدیم نهاد‌های صنفی و نظارت‌های درون‌سازمانی باید تقویت شود و خود عزیزان مطبوعاتی دور هم بنشینند و ایرادات و اشکالات را رفع کنند. با این حال، چنانچه عمل مجرمانه‌ای رخ داده باشد، دستگاه قضایی چاره‌ای جز ورود به موضوع در چارجوب قانون ندارد و باید به پرونده‌ها رسیدگی کند.

رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به تصویب قانون جرم Crime سیاسی نیز گفت: هیات منصفه‌ای که امروز کار خود را آغاز می‌کند، اولین هیات منصفه جرایم سیاسی نیز هست که امیدواریم این دوره هیات منصفه در مجموع، کم‌کار باشند و پرونده‌های زیادی برای رسیدگی در حوزه‌های مطبوعاتی و سیاسی وجود نداشته باشد. با این حال، انتظار می‌رود که اعضای محترم هیات منصفه، زمانی که طبق قانون برای رسیدگی‌ها دعوت می‌شوند، حضور فعال و پررنگی داشته باشند.

اسماعیلی در پایان، فراز‌هایی از مواد مرتبط با کار هیات منصفه در قانون مطبوعات را قرائت کرد و اعضای جدید نیز با قرائت سوگندنامه و امضای آن، به طور رسمی کار خود را آغاز کردند.

براساس این گزارش، کساییان دبیر سابق هیات منصفه مطبوعات در ابتدای این نشست با ارائه گزارشی از عملکرد دو ساله هیات منصفه مطبوعات استان تهران، گفت: طی این مدت، ۱۵۷ جلسه در شعب مختلف دادگاه کیفری برگزار شده است که در میان پرونده‌های رسیدگی‌شده، عناوین نشر اکاذیب و انتشار مطالب خلاف واقع به ترتیب با ۵۷ و ۵۴ مورد، بیشترین عناوین اتهامی و استفاده از بودجه دولتی به نفع کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری و فعالیت مطبوعاتی گروه‌های غیرقانونی هر کدام با یک مورد، کمترین عناوین اتهامی را به خود اختصاص داده بودند.

وی افزود: هیات منصفه از ۱۵۷ جلسه رسیدگی، در ۹۹ مورد رای به عدم مجرمیت متهمان داد که در تاریخ محاکمات ایران یا شاید جهان، کم‌نظیر و نشانه‌ای از آزادی Freedom بیان در نظام مقدس جمهوری اسلامی باشد. علاوه بر این، از ۵۸ مورد مجرمیت، هیات منصفه در ۳۷ مورد رای به استحقاق متهمان به برخورداری از تخفیف داده است. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.