سوء مدیریت بلای جان زاینده رود / اولین مطالبه هر شهروند اصفهانی برقراری جریان آب در زاینده رود است

به گزارش رکنا، علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جریان سفر به استان اصفهان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تأمین آب شرب استان اصفهان، اولویت نخست این استان است، اظهار کرد: پیگیری مشکلات مربوط به محیط زیست، کشاورزی و صنعت در اولویت‌های بعدی قرار دارد و برای رفع این مشکلات لازم است که طرح جامعی برای حوضه آبریز زاینده رود ارائه شود.

وی با تاکید بر توجه به مبحث بازچرخانی آب افزود: خوشبختانه صنایع اصفهان به سمت بازچرخانی حرکت کرده‌اند، به‌طوری‌که بعضی از صنایع کاملاً آب را بازچرخانی و مورد استفاده قرار می‌دهند که این مهم باری را از زاینده‌رود برمی‌دارد.

لزوم تامین حقابه گاوخونی از آب زاینده رود

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با بیان اینکه پلمب چاه‌ها یکی دیگر از برنامه‌ها برای تأمین منابع آبی است، گفت: زمانی که از زاینده‌رود استفاده می‌شود، نباید از آب چاه استفاده کرد چراکه سفره‌های زیرزمینی با مشکل مواجه است؛ از سوی دیگر با بحث فرونشست زمین در شهر اصفهان مواجهیم و باید این موضوع مدیریت شود.

وی افزود: آبی که در زاینده‌رود جاری است صرفاً باید برای حقابه خود این معبر عبوری از شهر اصفهان و رسیدن به تالاب گاوخونی مدیریت شود.

وزارت جهاد، الگوی کشت مناسب اصفهان را تعریف کند

سلاجقه با بیان اینکه از وزارت جهاد کشاورزی خواسته‌ایم که در قالب الگوی کشت، کشت مناسب استان اصفهان را معرفی کند، گفت: ۶۰ کیلومتر از رودخانه زاینده رود در شهرستان لنجان جریان داشته که با مشکلات پیش آمده، کشاورزان در مضیقه هستند.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست افزود: کشاورزانی که سال‌های طولانی در این شهرستان مشغول به کشاورزی بوده‌اند، متأسفانه با چالش مواجه شده‌اند؛ از جهاد کشاورزی خواسته‌ایم که کشاورزی هوشمند در دستور کار قرار بگیرد و کشت متناسب با کاهش نزولات باشد.

وی با بیان اینکه انتخاب کشت مناسب موجب می‌شود که کشاورز در مرحله بازاریابی موفق عمل کند و بازار مناسبی داشته باشد، اضافه کرد: باید به گونه‌ای عمل شود که کشاورز احساس کند با کاهش و افزایش آب از لحاظ مالی با مشکل مواجه نمی‌شود.

معاون رئیس‌جمهور ادامه داد: کشاورز باید براساس میزان آبی که آزادسازی می‌شود، کاملاً در قالب کشاورزی هوشمند کشت خود را انجام دهد.

بسته کاملی برای حل مشکل زاینده رود پیش‌بینی شده است

سلاجقه در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه بسته کاملی برای تأمین منابع آبی زاینده‌رود پیش‌بینی شده است، گفت: بعد از سفر وزیر نیرو به استان اصفهان و بازدیدهای صورت گرفته، کار آغاز شده و چندین اقدام اساسی در این زمینه انجام شده است.

رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه وضعیت تالاب گاوخونی باید مدیریت شود، خاطرنشان کرد: باید توجه داشته باشیم که رفع مشکلات زیست‌محیطی در یک بازه کوتاه یک تا پنج ساله امکان‌پذیر نیست؛ از این رو پیش‌بینی شده که تا ۱۰ سال آینده حداقل منابع و مصارف به‌نحو مطلوب مدیریت و سهم هر بخش دیده شود؛ چراکه تأمین حقابه محیط‌زیست، طراوت و شادابی زاینده‌رود را برای مردمی که سال‌ها با این رود خاطره دارند به دنبال دارد.

تامین نشدن حقابه زاینده رود به دلیل برداشت‌های غیرمجاز

سلاجقه در بخش دیگری از اظهاراتش تاکید کرد: برداشت‌های غیرمجاز آب از زاینده رود موجب شده حقابه محیط زیستی آن رعایت نشود در حالیکه سازمان محیط زیست حقابه زاینده را در سه وضعیت کم آبی، میان آبی و پرآبی مشخص کرده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: وزارت نیرو مکلف است براساس میزان آب، حقابه زاینده رود در مسیر اصفهان تا تالاب را تعیین وآب را رهاسازی کند.

وی افزود: در صنایع اصفهان با روش بازچرخانی در تامین آب طرح‌های مناسبی اجرا شده و لازم است چاه‌ها پلمب شده تا از پیشروی فرونشست زمین در مناطق مختلف اصفهان جلوگیری شود و آب برای تأمین حقابه زاینده رود در مسیر اصفهان تا تالاب گاوخونی نیز مدیریت شود.