۱۰ رشته قنات در قم احیا شد

محمد حسین احمدپور روز پنجشنبه  تاکید کرد: با برنامه‌ریزی صورت گرفته و تخصیص بیشتر اعتبارات مورد نیاز در این بخش، طی مدت باقی‌مانده تا پایان سال، فعالیت‌های مرتبط با مرمت و احیای قنوات استان گسترش می‌یابد و تعداد قابل توجهی از این منابع راهبردی تامین آب کشاورزی در قم احیا خواهد شد.

با مصوبه هیات دولت و پیگیری‌های استاندار وقت قم در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ تشکیل شهرستان‌های جدید کهک و جعفریه در استان قم تصویب شد.

شهرستان کهک در فاصله ۳۰ کیلومتری مرکز شهر قم دارای ۲ بخش مرکزی و فردو است. جمعیت ثابت این شهرستان ۳۰ هزار نفر و جمعیت متغیر آن تا ۸۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود.

شهرستان جدیدالتاسیس جعفرآباد قم نیز از ۲ بخش مرکزی و دهستان قاهان تشکیل شده‌ است.که جمعیت رسمی شهرستان ۲۷ هزار نفر و جمعیت غیر رسمی آن ۴۰ هزار نفر می‌باشد.

این شهرستان با وسعتی حدود ۶۵۰ کیلومترمربع در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهر قم قرار دارد.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی قم در ادامه گفت: وجود قنات از سالیان گذشته در استمرار کشاورزی قم نقش حیاتی داشته و مورد توجه کشاورزان بوده‌است به همین دلیل فعالیت‌های مرتبط با مرمت و احیای قنوات در استان با همراهی کشاورزان انجام می‌شود و آنان در این رابطه با سازمان جهاد کشاورزی قم همکاری خوبی دارند.

وی ادامه داد: ارائه و تخصیص کمک‌های فنی و اعتباری به منظور بازسازی و نوسازی قنوات استان به طور مستمر در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی قم است و ما امیدواریم در دولت سیزدهم تمامی قنوات استان که امکان مرمت و بازسازی داشته باشد را احیا و در دسترس بهره‌برداران بخش کشاورزی قرار دهیم.

گفتنی‌است سازمان جهاد کشاورزی قم با توجه به رویکرد دولت سیزدهم در حفظ و حراست از قنوات به عنوان سازه‌های مهم آبی که در طول تاریخ آب مورد نیاز بخش زیادی از مردم را تامین می‌کرده‌است و تخصیص اعتبار در این بخش، تلاش می‌کند سالانه تعداد قابل توجهی از قنات‌های استان قم را احیا کند.

در استان قم ۹۵۰ قنات وجود دارد که بسیاری از آن‌ها به دلایل مختلف در طول سال‌ها رها شده و از کارایی لازم افتاده‌است، اما طی دو سال گذشته توجه ویژه‌ای به این سازه‌های مهم آبی قم صورت گرفت و ۸۵ مورد از آن‌ها با اعتبار۲۵۰ میلیارد ریال در سطح مناطق مختلف استان مرمت و احیا شد.

احیا و مرمت قنوات استان از برنامه‌های دارای اولویت‌ سازمان جهاد کشاورزی قم است چرا که بخش مهمی از آب مورد نیاز فعالیت‌های کشاورزی و سایر امور روستاییان استان از این طریق تامین می‌شود؛ خشکسالی‌های اخیر بر روی وضعیت ناپایداری قنوات استان قم تاثیر مستقیم داشته و موجب نقصان آبدهی آنان شده‌است، به همین دلیل بسیار اهمیت دارد تا فعالیت‌های مرتبط با مرمت و احیا این سازه‌های آبی به سرعت انجام و قنوات برای تامین آب مورد نیاز کشاورزان حفظ شود.

لازم به ذکر است به گفته مسئولان سازمان جهاد کشاورزی قم طی دو سال گذشته (از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم) ۱۲۹ طرح کشاورزی با سرمایه‌گذاری ۴۵۰ میلیارد تومان و ایجاد اشتغال مستقیم برای یک‌هزار و ۲۹۱ نفر در قم به‌بهره‌برداری رسیده‌است.

این میزان سرمایه‌گذاری و افتتاح طرح‌های کشاورزی در استان قم نشان از اهتمام جدی دولت سیزدهم نسبت به موضوع امنیت غذایی و افزایش ظرفیت تولید و اشتغال در این بخش مهمی اقتصادی دارد.

در این مدت راهبردهای مهمی همچون طرح تغییر الگوی کشت با نگاه به استفاده هرچه بهتر از منابع آب و خاک استان برای تولید محصولات غذایی، احیا قنوات و اجرای سامانه‌های نوین آبیاری(بیش از یک‌هزار و ۵۰۰ هکتار در هر سال)‌ با هدف کاهش چشمگیر مصرف آب در بخش کشاورزی، با جدیت دنبال و عملیاتی شد.

بیش از ۱۴ هزار بهره‌بردار در زمینه تولید محصولات کشاورزی در قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان در سال ۸۵۰ هزار تن در زمینهٔ محصولات زراعی،‌ باغی،‌ دامی، شیلات و گلخانه‌ای است؛ بیشتر بهره‌برداران بخش کشاورزی را روستاییان تشکیل می‌دهند به‌نحوی‌که کشاورزی به‌تنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخش‌های مختلف قم را به خود اختصاص داده‌است.