روسیه پل کردستان عراق برای حضور در بازار انرژی جهان
رکنا: حضور شرکت روسی «روس نفت» برای سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز منطقه کردستان عراق نشان می دهد سران این منطقه از روسیه بعنوان پلی برای دور زدن دولت مرکزی در بغداد و دستیابی به شاهراه های بین المللی انرژی، استفاده می کنند.
به گزارش گروه سیاسی رکنا، شرکت روسی مذکور همزمان با انعقاد قرارداد توسعه میدان های گازی اقلیم و احداث خط لوله گازی اقلیم به ترکیه قرارداد کنترل خط لوله نفتی اقلیم به ترکیه را نیز منعقد کرده است.
خط لوله احداثی برای انتقال گاز اقلیم این امکان را خواهد داشت که بیش از 30 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی را صادر کرده و همزمان نیازهای داخلی کردستان عراق را نیز تامین نماید.
براساس گزارش «اینترفاکس انرژی» شرکت روس نفت در تلاش برای متصل کردن خط لوله گازی اقلیم کردستان عراق به خط گاز طبیعی ترانس- آناتولیان (TANAP) می باشد.
این خط لوله گازی خواهد توانست گاز مورد نیاز اروپاییها را تامین نماید. خط تاناپ هم اکنون گاز آذربایجان را روانه اروپا می کند.گفتنی است این خط لوله براساس قوانین اتحادیه اروپا فعالیت دارد.
براساس پیش بینی های اولیه گاز طبیعی تولید شده در کردستان عراق یا توسط شرکت روسی از اقلیم خریداری شده یا اینکه مستقیما براساس قوانین اتحادیه اروپا به این کشورها صادر خواهد شد.
سران اقلیم با انعقاد قراردادهای بلندمدت با شرکت روسی امیدوار هستند روابط خود را با ترکیه به واسطه روسیه بار دیگر توسعه دهند که بعد از همه پرسی به سردی گراییده بود.
پیامهای تبریک سران کردستان عراق به اردوغان بلافاصله بعد از پیروزی در انتخابات و سکوت آنها در مقابل لشگر کشی ارتش ترکیه به خاک عراق در منطقه کردستان عراق به خوبی موید این نیاز به توسعه روابط از سوی سران اقلیم با ترکیه است.
به گفته برخی ناظران، ترکیه همزمان با انتقال گاز طبیعی اقلیم به کشورش خواهد توانست بر میزان نفوذ سیاسی و اقتصادی خود در اقلیم کردستان عراق بیافزاید.
سران اقلیم بعد از عدم مخالفت روسیه با همه پرسی جدایی طلبانه خود (سوم مهر96) تصمیم گرفتند که روابط خود را با این کشور در همه ابعاد توسعه دهند وبه همین دلیل در سال جاری شاهد سفر مکرر نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان عراق به مسکو بودیم.
اما یکی از مشکلات قراردادهای نفتی و گازی با روسها در اقلیم این است که این قراردادها بدون اطلاع پارلمان اقلیم کردستان عراق منعقد شده اند و بسیاری در بغداد می گویند اربیل در واقع درحال دور زدن دولت مرکزی است.
'شیرکو جودت' رئیس کمیته انرژی و منابع طبیعی در پارلمان اقلیم کردستان عراق بارها تاکید کرده است که دولت اقلیم کردستان عراق پارلمان را در جریان قراردادهای نفتی و گازی نگذاشته است و به غیر از چند نفر مشخص کسی در جریان جزئیات این قراردادها نیست.
اما به نظر نمی رسد مخالفت احزاب کوچک در کردستان عراق مانعی جدی بر سر راه اجرایی شدن این قرادادها از سوی دو حزب حاکم باشد.
انتظار می رود که سالهای پیش رو سالهای نفوذ اقتصادی روسها و ترکیه در اقلیم کردستان عراق باشد و همزمان اقلیم کردستان عراق با این حضور تلاش خواهد کرد جایگاه و قدرت چانه زنی خود را در مقابل بغداد بیشتر از هر زمانی تقویت کند.
تلاش جدی حزب دموکرات کردستان عراق و اتحادیه میهنی کردستان عراق برای حضور در صحنه سیاسی عراق را باید در این راستا ارزیابی کرد که اربیل می کوشد این اقدامات و قراردادها در راستای دوری از بغداد و تجزیه عراق قلمداد نشده و سر و شکل قانونی به قراردادها داده شود.
به دلیل اختلافات دولت مرکزی عراق با تشکیلات اقلیم در پی برگزاری همه پرسی جدایی طلبانه در این منطقه، وزارت نفت عراق صادرات نفت را از چاه های نفت شمال عراق متوقف کرد.
ارسال نظر