وزارت نیرو تمایلی به سدسازی در لرستان ندارد/ ضرورت احداث سدهای گاوشمار، چولهول، کران بُزان، مخمل کوه و بن لار

‍ ‍مهندس مرادی در گفت‌گو با خبرنگار رکنا از لرستان، اظهار داشت: تنها سازه آبی قبل از انقلاب لرستان، بند انحرافی کاسیان بر روی رودخانه "هرو" است که توسط دو رشته کانال، دشت چغلوندی به صورت سنتی آبیاری می شود.

وی افزود: ضرورت توسعه اراضی کشاورزی جهت افزایش تولیدات زراعی و باغی، ایجاد بند های انحرافی، ایستگاه های پمپاژ، خطوط انتقال آب و سدهای ذخیره ای پس از انقلاب در دستور کار قرار گرفت.

کارشناس آب و خاک، هم زمانی احداث سازه های تامین آب شامل، سد های ذخیره ای و ایستگاه های پمپاژ با ایجاد شبکه های انتقال و توزیع آب را ضروری دانست و تصریح کرد: اجرا نکردن هم زمان این سازه ها به خاطر عدم تامین اعتبار باعث شده آب مهار شده، عملاً بهره وری لازم را نداشته باشد. همچنین سازه های ذخیره آب، کانال های خطوط آبرسانی و شبکه های توزیع، زمانی توجیه اقتصادی دارند که هم زمان اجراء و به بهره برداری برسند.

مرادی افزود: با گذشت سالها از اتمام سدهای مروک، خان آباد و ایوشان هنوز شبکه های  پایین دست آنها به صورت کامل اجرا نشده و پیشرفت عملیات اجرایی آنها به طور میانگین کمتر از ۵۰ درصد است.

مهندس مرادی با اشاره به طرح های آبیاری تحت فشار جایگزین اجرای شبکه های ۳ و ۴ که راندمان آبیاری را از ۳۵ درصد به ۷۰ درصد افزایش یابد اظهار کرد: خوشبختانه در این زمینه گام هایی توسط سازمان جهاد کشاورزی با همکاری شرکت آب منطقه ای برداشته شده است.

ایشان یادآور شد: برای خروج از این بن بست لازم است مجمع نمایندگان استان با همکاری دستگاه های اجرایی ذی ربط اعتبارات مورد نیاز را پیگیری و تامین نمایند تا طرح های نیمه تمام در حداقل زمان به بهره برداری برسند.

مرادی به سدهای ساخته شده در استان اشاره کرد و گفت: به جزء سدهای مروک، ایوشان و خان آباد  که حجم آب آنها بیش از ۲۰ میلیون متر مکعب است مابقی سدهای استان بسیار کوچک و کمتر از پنج میلیون متر مکعب گنجایش دارند که با این حجم آب در نهایت بتوان بین ۵۰۰ تا یک هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی کشاورزی را مشروب ساخت.

وی اظهار داشت: با گذشت ۴۰ سال از شروع عملیات سد سازی در استان لرستان وزارت نیرو با تخصیص اعتبارات قطره چکانی توجه کافی و گاهاً تمایلی به سدسازی در لرستان ندارد به طوری که حجم مخازن سدهای ساخته شده استان که به بهره برداری رسیده اند کمتر از ۱۵۰ میلیون متر مکعب (یعنی کمتر از حجم آب انتقالی طرح قم رود که ۱۸۳ میلیون متر مکعب است) در سال می باشد.

 کارشناس آب و خاک با  بیان این که سد سازی در استان چندان موفقیت آمیز نبوده است به عملیات اجرایی سد مروک که بیش از ۲۵ سال به درازا کشیده و یا پیشرفت فیزیکی سد گاوشمار که اصلاً مطلوب نبوده اشاره کرد و گفت: لرستان جهت احداث سدهای ذخیره ای، کنترل سیلاب ها و تغذیه آب خوان ها پتانسیل بالایی دارد.

 وی به ساخت دو سد برق آبی بختیاری و رودبار در سرشاخه های دز پرداخت و تاکید کرد: وزرات نیرو باید سهمی از درآمد این دو سد را در آینده جهت توسعه و رفع محرومیت منطقه به استان لرستان تخصیص دهد.

مرادی در خصوص احداث سد های ذخیره ای به منظور کنترل سیلاب گفت: این گونه سدها در مناطقی باید احداث شوند که ضمن رعایت حق آبه مناطق پایین دست، امنیت جوامع محلی را در مقابل تهدیدات سیل تامین نمایند.

کارشناس آب و خاک، سیلاب بلاخیز سال ۱۳۹۸ را هشدار جدی به دستگاه‌های اجرایی تلقی نمود تا در این مورد چاره اندیشی کنند.

مرادی یادآور شد: قبل ازانقلاب، شرکت خدمات مهندسی منابع آب ایران جهت کنترل سیلاب های حوزه آب ریز کشکان چندین مکان را جهت احداث سدهای ذخیره ای و برق‌آبی مورد مطالعه قرار داده بود که سدگاوشمار درمنتهی علیه دلفان، سد گاوزرده در پایین‌دست معمولان، سد چولهول در بالادست دهستان افرینه و سد کران بزان بر روی سیمره در ۳۰ کیلومتری امامزاده محمد از آن جمله است.

مرادی گفت: انجام مطالعات مرحله اول سازه های آبی می بایست در اولویت مطالعاتی و اجرایی شرکت آب منطقه ای لرستان قرار گیرد.

گلاره پروازی/لرستان