نابودی 30 هزار تن خرمای کرمان براثر خشکسالی
رکنا: رئیسسازمانجهاد کشاورزی شمال استانکرمانگفت: تخمین میزان تولید خرما در مناطق شمالی استان برای امسال نزدیک به 160 هزارتن است که حدود ۳۰ هزارتن از محصولخرمای شهرستانهایریگان، فهرج و نرماشیر و تاحدودی بم، دچار خسارتی به ارزش ۱۵۰ میلیارد تومان شده است.
به گزارش رکنا، عباس سعیدی در نشست بررسی آثار خشکیدگی خوشه خرما در استانداری کرمان با ارائه گزارشی پیرامون آثار خشکیدگی خوشه خرما در مناطق شمالی استان، افزود: چندین سال است که در سطح استان دچار عارضه خشکیدگی خوشه خرما هستیم که این عارضه بر اثر شدت گرما و عمدتاً زمانی که به برداشت محصول نزدیک میشویم، کشاورزان را دچار خسارت می کند.
وی خاطر نشان کرد: تخمین میزان تولید خرما در مناطق شمالی استان برای امسال نزدیک به 160 هزار تن است که حدود ۳۰ هزار تن از محصول خرمای شهرستان های ریگان، فهرج و نرماشیر و تاحدودی بم، دچار خسارت شده است که برآورد مالی میزان خسارت به ارزش ۱۵۰ میلیارد تومان است.
وی اظهار داشت: افزایش ۵ درجه ای گرما و کاهش ۵ درصدی میزان رطوبت در چند سال گذشته و بخصوص امسال باعث خسارت به 20 درصد از نخلستان های استان شده است که نتایج تحقیقات نشان می دهد استفاده از کیسه های متقال، تغذیه با کود پتاس، انجام راهکارهایی برای کاهش دما در منطقه و میان کاری برای حفظ رطوبت زمین از جمله راهکارهای کاهش اثرات این عارضه است و استفاده از کیسههای متقال تا ۴۵ درصد کاهش خسارت خشکیدگی خوشه خرما را در پی داشته است.
همچنین مدیر کل بازرسی استانداری کرمان و فرماندار اسبق بم اضافه کرد: یکی از آفت های چند سال اخیر، بحث خشکیدگی خوشه خرما است و بازرسی ها حکایت از آسیب زیاد نخلستان استان در اثر این عارضه دارد که هم در کاهش قیمت و هم در کاهش کیفیت محصول موثر بوده است.
رضا اشک خاطرنشان کرد: مردم در شهرستان های فهرج، ریگان و نرماشیر به میزان زیادی دچار مشکل شده اند و نقش بیمه ها نیز حمایتی بوده است که خسارت آن ها را جبران نمی کند و کشاورزان نیز به تنهایی از عهده حل این معضل و مقابله با عارضه بر نمی آیند.
معاون سیاسی، امنیتی فرمانداری ریگان نیز با اشاره به اقتصاد تک محصولی شهرستان ریگان افزود: از سال 1381 تاکنون کشاورزان منطقه درگیر این عارضه هستند و متأسفانه سازمان جهاد کشاورزی و سایر مراکز ذیربط نیز برای حل این عارضه راهکارهای جدی ارائه نکرده اند و بعد از 15 تا 16 سال هنوز راهکار تجربی و علمی در یک یا چند باغ بصورت آزمایشی اجرا نشده است.
علیرضا غلامشاه زاده با اشاره به هزینه 4200 تومانی کشاورزان برای تولید هر کیلو خرما، اظهار داشت: گسترش این عارضه در منطقه منجر به ناامیدی کشاورزان شده است و اگر خرما به عنوان تنها راه درآمد مردم ریگان از بین برود؛ امیدی برای تداوم زندگی در منطقه وجود نخواهد داشت و مردم یا به سمت قاچاق Contraband و یا مهاجرت پیش خواهند رفت.
وی گفت: متأسفانه حضور دلالان نیز باعث ایجاد معضلات قیمتی برای کشاورزان شده است و انتظار ما از مسئولین استان این است تا با خرید حمایتی و پرداخت خسارت توسط بیمه ها، در این خصوص به کشاورزان کمک کنند.
معاون خدمات بیمه بانک کشاورزی در ارتباط با چگونگی پرداخت خسارت به کشاورزان خاطرنشان کرد: صندوق بیمه به عنوان یک صندوق حمایتی توسط دولت در زمینه پرداخت خسارت بابت هزینه تولید و نه درآمد کشاورزان فعالیت می کند و در قرارداد بیمه خود با کشاورزان به صورت 30 درصد برای کشاورز و 70 درصد یارانه دولتی عمل می کند.
جواد احمدزاده با اشاره به تعرفه صندوق بیمه کشاورزی برای خسارت محصول خرما گفت: میزان خسارت برای محصول خرما بابت هر نخل بدین صورت است که در ازای پرداخت مبلغ 3940 تومان توسط کشاوزر ، 46 هزار تومانی خسارت به کشاورز توسط صندوق بیمه پرداخت میشود و این درحالی است که میزان هزینه تولید محاسبه شده برای هر درخت مبلغ 110 هزار تومان است و مبلغ خسارت پرداخت شده کافی نیست.
وی افزود: نکته مهم این است که نابودی محصول خرما در استان کرمان به عنوان یک محصول صادراتی بعد از آسیب 70 تا 90 درصدی محصول پسته، نه تنها به کشاورزان خسارات وارد خواهد کرد بلکه از جنبه ملی نیز از حیث ارزآوری و صادرات غیرنفتی مشکلاتی ایجاد خواهد کرد.
بدون شک نابودی تقریباً 20 درصدی محصول خرما در استان کرمان در ماههای آینده، منجر به گرانی خرما در سبد خانوار و کاهش کیفیت این محصول خواهد شد چرا که به نظر می رسد با توجه به کمبود خرما و حضور دلالان، دولت نخواهد نتوانست قیمت ثابتی برای این محصول ارائه و کشاورزان را ملزم به رعایت این محدوده قیمتی کند.
ارسال نظر