اثرات غذارسانی به گربه های خیابانی روی ژنتیک آنها / گربه ها دیگر شکار نمی کنند! + فیلم

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در یک شب زمستانی، زنی به نام «تینا» در خیابان های پایتخت، با یک چرخ دستی در دست، در یک ظرف پلاستیکی کوچک، برای گربه های محله قبا، غذا و آب می گذاشت؛ اما این کار هر شب اوست. با اینکه همسرش در آلمان زندگی می کند؛ اما او فقط سالی یک بار به آلمان می رود، دلیلش هم این است که دلش نمی خواهد گربه هایی که در این چهار سال هر شب منتظر دستان او بوده اند تا برایشان غذا بیاورند، چشم به راهش بمانند. واژه «عاشق» شاید منتقل کننده میزان علاقه تینا به گربه های شهری نباشد، او «دیوانه» گربه هاست.

اما این تمام ماجرا نیست. تینا فکر می کند که این غذارسانی، آسیبی به چرخه حیاتی حیوانات شهری وارد نمی کند؛ بلکه امر کاملا ضروی است. تصورش این است که به جای اینکه به گربه های خیابانی غذارسانی نشود؛ بهتر است آنها توسط شهرداری ها عقیم شوند تا جمعیتشان کنترل شود.

اینها در حالی است که سالهاست کارشناسان شهری، دامپزشکان، سازمان های مردم نهاد و... اعلام می کنند که نباید به حیوانات بلاصاحب غذارسانی شود. این به آن معنا نیست که اگر شما در دل طبیعت برای تفریح حضور پیدا کرده بودید و دلتان می خواست تکه ای کباب از ناهارتان را برای آنها بگذارید، دلایل مربوط به اینکه نباید چنین کاری انجام شود را از محمدحسین سلطانی، دامپزشک حیات وحش جویا شدیم.

او در گفت و گو با رکنا با اشاره به اینکه غذارسانی نه فقط برای حیوانات شهری بلکه برای حیواناتی که در پارک های جنگلی زندگی می کنند نیز کار اشتباهی است، گفت: دلیل این است که غریزه حیوانات ایجاب می کند که در تلاش برای تامین غذای خودشان باشند و در این مسیر، نظم اکوسیستم برقرار می شود. گربه، سگ، روباه و... حیوانات شکارچی هستند که با شکار کردن حیوانات ضعیف تر و کوچک تر از خودشان در هرم غذایی، نظم را در اکوسیستم برقرار می کنند. حال وقتی یک شهروند، مثلا به گربه ها غذارسانی می کند، باعث می شود گربه دیگر تلاشی برای شکار موش و برخی پرندگان نداشته باشد.

این دامپزشک حیات وحش تاکید کرد: در واقع وقتی به گربه ها غذا داده می شود، آنها دیگر تمایلی به شکار نخواهدداشت و اینگونه است که می بینیم که جمعیت موش ها به صورت تصاعدی افزایش پیدا می کند. جالب است که بدانید موش ها در هر بار زایمان، حدود 5 بچه موش به دنیا می آورند. از سویی دیگر، وقتی گربه ها هم تلاشی برای شکار نکنند، مخاطراتی که در مسیر شکار برایشان به وجود می آید دیگر پیش نمی آید و جمعیت گربه ها هم زیاد می شود. از طرفی اگر دائما به این دسته از حیوانات که اهلی-وحشی هستند، غذاهایی با پایه گوشت داده شود، باعث می شود خوی درندگی در آنها بیشتر شود؛ لذا نباید تعجب کرد که وقتی یک سگ بلاصاحب گرسنه می شود، به انسان حمله کند.

سلطانی در ادامه افزود: همچنین بیماری های مشترک بین انسان و حیوانات را هم نباید نادیده گرفت که گاها مردم از آنها اطلاعی ندارند و بدون توجه به این موضوع ممکن است یک گربه یا سگ بلاصاحب را نوازش کنند. در این شرایط، انواع و اقسام انگل های پوستی، گوارشی و بیماری های ویروسی و باکتریایی در کمین است.

اثرات غذارسانی به گربه های خیابانی روی ژنتیکشان / آنها دیگر شکار نمی کنند

این دامپزشک با اشاره به اینکه این تفکر که گربه ها و سگ ها خوی وحشی گری دارند و غذا رساندن یا نرساندن به آنها تغییری در شکار کردنشان به وجود نمی آورد، گفت: مثلا گفته می شود گربه ها در هر شرایطی موش را شکار می کنند و حتی اگر از آن تغذیه نکنند، با آن بازی می کنند، اصلا درست نیست. اطلاعات در وجود جانوران به صورت ژنتیکی منتقل می شود. برای مثال نژادهای باستانی حیواناتی مثل سگ و گربه، شکار کردن را یاد گرفته اند و الان برای آنها تبدیل به غریزه شده است. با غذا دادن به این حیوانات، ناخودآگاه ژنتیک آنها تغییر می دهیم؛ یعنی به آنها این پیام را می رسانیم که نیازی به شکار ندارید و برای اینکه زنده بمانید، ما انسان ها به شما حیوانات غذا می دهیم و اینگونه، به نسل های بعدی منتقل می شود. این اتفاق در طول این سالها ما رخ می دهد. درواقع طی سالیان، ما به گربه ها گفته ایم که غذایتان از سمت ما تامین می شود و دیگر نیازی به شکار نیست. 

اصلی ترین وظیفه شهروندان در برابر حیوانات خیابانی دخالت نکردن در اکوسیستم است

محمدحسین سلطانی در پاسخ به اینکه در چه شرایطی این حیوانات به حالت اولیه خود بازخواهند گشت؟ گفت: اگر با همین فرمان پیش برویم این حیوانات در این حالت خواهند ماند؛ ولی اگر رویکردها تغییر کند، شرایط نیز تغییر می کند و خوی وحشی گری و ذات شکار به آنها باز می گردد. باید اجازه داد حیوانات برای بقا در تکاپو باشند. در این شرایط، گربه ای که مریض است خود به خود حذف می شود و حیوان قوی تر، شکار می کند و تعادل را در اکوسیستم به وجود می آورد. اصلی ترین وظیفه انسان ها این است که در این کار دخالت نکند. حمایت از حیوانات، صرفا با غذا دادن به آنها معنا نمی شود؛ بلکه باید مراقب باشیم که به حیوانات آسیبی نرسانیم. لازم است کودکانمان بیاموزند که حیوان آزاری نکنند.

وی در ادامه با اشاره به مطرح شدن موضوع عقیم سازی حیوانات خیابانی گفت: حیواناتی که در خانه نگهداری می شوند، بهتر است عقیم شوند؛ ولی در سطح کلان، همین کمک نکردن به تغذیه حیوان در راستای کنترل جمعیتشان بسیار کمک کننده است.

کشورهای دیگر چه کار می کنند؟

این دامپزشک در پایان تاکید کرد: در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان و انگلستان، اگر فردی سعی کند که در اکوسیستم، با غذارسانی بی رویه و روزانه به یک سری حیوانات غذارسانی کند، مجرم محسوب می شود. در واقع در این کشورها، افراد به این درک رسیده اند که حمایت از حیوانات می بایست در قالب مجموعه های خصوصی و دولتی تعریف شود. یعنی این مجموعه ها با اخذ مجوز از دولت، محلی را برای کنترل این سگ و گربه ها داشته باشند و از ظرفیت این حیوانات نیز در عرصه های مختلف از جمله نجات و نگهبانی و... بهره ببرند. در ژاپن، از گربه ها برای نگهداری از بچه ها آموزش داده می شوند. در واقع باید بستری به منظور همزیستی سالم انسان ها با حیوانات فراهم شود که این مراکز، این کار را انجام می دهند.

کدخبر: 964684 ویرایش خبر
لینک کپی شد
زهرا علی هاشمی دبیر گروه: آزاده مختاری
آیا این خبر مفید بود؟